субота, 23. децембар 2017.

Uzgoj palmi iz sjemena.




Sve vrste palmi se mogu uzgojiti iz sjemena. Posto su sjemenke veoma tvrde tako je i klijanje produzeno do nekih mjesec dana,ako ne niknu brzo to nas ne treba iznenaditi..
Prije sijanja sjemenke treba malo ostetiti,ali ne mnogo radi brzeg klijanja i da brze dopre vlaga do klice.
Svaku sjemenku sijati zasebno jer ako ih sadimo vise komada u jednu saksiju kasnije ce nam biti teze odvojiti jednu od druge,jer se zilice upletu jedna u drugu i teze podnose presadjivanje.
Najbolje ih je sijati svaku zasebno.

Mozemo sjemenke staviti u zip vrecice sa malo mokre vate i staviti na toplo,cak mi je taj metod klijanja najbolji vidimo sta se desava,kad se pojave klice posadimo u zemlju.

Trachycarpus fortunei--visoka žumara



Jedna veoma otporna palma,predivnih tamno zelenih lepezastih listova.
Podnosi do -17 uz zastitu.Voli dosta sunca hranjivu zemlju uz redovno prihranjivanje.
Dok su primerci manji bolje ih je drzati u saksijama i zimi unositi u zatvoren prostor.

Hyophorbe lagenicaulis



Ne znam za vas ali meni je ova palma jedna medju ljepsim palmama.Voli rastresitu bogatu zemlju sa dobrom drenazom i visoku vlaznost vazduha.
Zimi je u kucu jer ne podnosi minuse,ljeti napolje u hladovinu sa par sati suncevih zraka.

Cikas-- CYCAS REVOLUTA




Tamnozeleni listovi na prvi pogled djeluju nježno i izgledaju poput paprati, no ustvari su kruti i grubi. Kožasti listovi oblikuju otvorenu rozetu, a rastu iz podnožja biljke, koje izgledom podsjeća na malen, smeđi, čupecima prekriven ananas.
Odrasla biljka može narasti i do 2 metra u visinu, no raste sporo da ako kupite 30 centimetara visoku biljku za uzgoj u zatvorenom, možete biti sigurni da neće postati prevellika za mjesto koje ste joj odredili. Biljka treba dosta svijetla, pa se preporučuje uzgajati je u zimskom vrtu. Budući da ne djeluje ni kao prava paprat ne kao prava palma, dobro se uklapa u društvo jednih i drugih vrsta.
Ako nema dovljno svijetla, biljka će izgledati kao da je stalno u razdoblju mirovanja.
Cikasu treba dosta svjetlosti da bi se mogli razvijati novi listovi.
obro podnosi niže temperature, ne redovito zalijevanje i suh zrak, no ipak će toplije temperature, redovito zalijevanje i prihranjivanje te mnogo svijetla omogućiti da imate zdraviju biljku koja će donositi nove listove. U krajevima s umjerenom klimom možete je tijekom ljetnih mjeseci prenijeti na otvoreno.

Copernicia hospita.

Odrasle stabljike su 6-7,5 m visoke i 30 cm u promjeru.  Listovi lepezaste su širine 1,5-2 m, boja može biti u rasponu od sivo-zelene do plavo-zelene do gotovo čisto bijele ili srebro. Oba površine su prekrivene slojem voska.  Plodovi su širine 1,5 cm i crne.
Raznozava se sjemenom 

 nesvest nesvest nesvest 




Urmina palma - Phoenix dactylifera

Ako niste u prilici da donesete ovu palmu negdje iz Juznih krajeva mozete je veoma lako uzgojiti i kuci.Trebate samo otici do prodavnice i kupiti hurme ili datule pojesti ih a sjemenke zasaditi,svaku zasebno.
Ako vam ne nikne brzo ne ocajavajte jer nicu i do mjesec dana.Seme drzati 24 sata u mlakoj vodi,.Posejati u rastresitu zemlju,dubine oko 2,3cm.Drzati na temp.od 25-30 stepeni,na svetlom mestu.

Kupite pa pojedete  Very Happy 








Ukrasna palma--Licuala grandis




Veoma je popularna medju kolekcionarima palmi.Licuala grandis je relativno spororastuca palma.
Gajimo je u saksiji sa hranjivom blago kiselkastom zemljom.Ne voli zadrzavanje vode u saksiji.
Zalivati kad se zemlja prosusi.Ova palma ne voli direktno sunce pa o tome treba voditi racuna.
Razmnozava se sjemenkama koje znaju da klijaju i do dva mjeseca.
U Europi se zimi unosi u kucu da bi prezimela.
Jednostavno Licuala grandis je palma koju vredi imati u kolekciji

Patuljasta bambus palma---Chamaedorea radicalis




Patuljasta bambus palmica potice iz tropskih shuma sredisnjeg Meksika ali je pronadjena i na visim dijelovimaplanine gdje ima neki stupanje tolerancije otpornosti na mraz.
Pojedini primjerci su prezivjeli i na -15 stepeni.
Listovi su tamnozeleni, sjajni i cvrsci nego kod ostalih vrsta roda, sa oko tridesetak segmenata koji su cesto povijeni prema dolje. Cvjeta već kao vrlo mlada (dvodoma) biljka a sjeme sadrži oksalatnu kiselinu koja može iritirati kožu. Odlično podnosi i potpunu sjenu i može se koristiti za sadnju u podstojnoj etaži. Naročito je efektna kada se sadi u grupama.

Buriti palma---Trithrinax acanthocoma



Bodljikava koncasta palma koje se srece u nizim visinama juznom Brazilu (Santa Catarina, Rio Grande do Sul) i ponegde u sjevernom Urugvaju.
Dobro podnosi sushu ali da bi dobro napredovala treba joj redovno zalivanje..Naraste do 6m visine odgovara joj polusuncano ili polusjenovito mjesto.
Podnosi do -11 temperaturu.

ŠAMADERA--Chamaedorea elegans

Poreklom iz tropskih džungli jugoistočnog Meksika i Gvatemale, ova članica velike porodice palmi dostiže relativno malu visinu u sobnim uslovima - Chamaedorea elegans obično ne pređe 1,20m. Odgajivači za garden-centre najčešće pribegnu triku i poseju više semena u istoj posudi pa tako dobijamo žbunaste biljke koje krase meki, listovi nalik perima. 

"Elegans" je vrlo izdržljiva biljka, što znači da će podneti i polusenku i niže temperature, a opstaće čak i pri prekomernom zalivanju. Međutim, više će joj prijati ukoliko za nju odaberete neki svetli kutak u stanu, s tim što je najbolje da to bude indirektno, filtrirano svetlo. Povedite računa da ne bude pod direktnim sunčevim zracima, jer će oni izazvati smeđe mrlje na lišću.

Poznata i pod nadimkom "salonska palma", Chamaedorea najviše voli ocedan supstrat, a ne preporučuje se preobilno prihranjivanje - to znači, jednom mesečno u proleće i leto i jednom u dva meseca tokom jeseni i zime. Imajte na umu da palme imaju dug koren, pa bi bilo dobro da saksija bude duboka i uska.